ديه و انواع ديه دادسرايار
وب سايت حقوقي دادسرايار با نگارش مقاله اي تحت عنوان ديه و نكات مهم آن بسيار مفيد عمل كرده در اين قسمت گوشه اي از آن را ميخوانيم!
كماكان همه شما مخاطبين راجب ديه مي دانيد قصد از اين مقاله شرح موضوع كامل ديه مي باشد.
در دين اسلام يك قاعده اي وجود دارد كه نقش بسيار مهم و قابل اهميتي در حقوق جزايي ما دارد اين قاعده عنوان لا ضرر و لاضرار في الاسلام دارد با توجه بر اين قاعده هيچ فردي قصد ضرر و زيان رساندن چه مالي و چه بدني به فرد ديگر را ندارد بنا بر اين گفته چنانچه كسي ضرري برساند بايد آن را جبران نمايد لازم به ذكر است ضرر هاي بدني بسيار جدي تر مي باشد و متقابلا جبران كردن آن هم سخت تر است.
در خصوص صدمه هاي جسمي دو موضوع قصاص و ديه اكثرا مطرح مي باشد به طور مثال قصاص مقابله به مثل در جرايم عمدي وجود دارد يعني مثلا پا در مقابل پا يا چشم در مقابل چشم ولي ديه جبران خسارت مالي در مقابل صدمه اي مي باشد كه به شخص وارد شده است به نظر ميرسد اين بهترين راه براي مجازات شخص مجرم و گرفتن حق مصدوم و يا مقتول است.
همچنين بايد اضافه گردد كه ديه به جز اين كه عدالت را به همراه خود دارد يك عامل پيشگيري براي انجام دادن جرم هم مي باشد.
جهت مشاوره در خصوص ديه مي توانيد با وكيل تلفني يا مشاوره حقوقي بيست و چهار ساعته دادسرايار در ارتباط باشيد.
تعريف ديه
ماده چهارصد و هشتاد و هشت قانون مجازات اسلامي در خصوص ديه گفته است ديه مقدار مال مشخص شده اي است و در شرع مقدس به جهت جنايات غير عمدي بر نفس عضو يا منفعت و يا جنايات عمدي در مواردي كه به لحاظ قصاص ندارد مقرر گرديده است.
البته بايد عنوان گردد كه اين تعريف در ماده چهارصد و پنجاه كامل شده است و مشخص مي گردد كه در جنايت شبه عمد/ خطاي محض/ و همچنين جنايت عمدي كه قاضي در برابر قانون نتواند حكم قصاص را صادر كند در حالتي كه ولي دم بخواهد حكم به پرداختن ديه صادر مي شود.
نام ديگر ديه خون بها است. ديه طبق تعاريف فقهي نوعي مال يا پول است كه به خاطر كشتن فردي و يا نقص عضوي به فردي كه صدمه ديده يا به نزديكان او پرداخت مي شود در تعرف حقوقي هم ديه يك نوع كيفر نقدي است كه از مجرم به نفع مجني عليه گرفته مي شود.
ميزان ديه از طرف دادگاه براي جنايت معين مي شود و همچنين بايد اشاره كرد كه ميزان ديه در دين ما اسلام براي مرد و زن با ديگر اديان تفاوت دارد به طور مثال در دين اسلام چهار ماه قمري ذي القعده/ ذي الحجه/ محرم/ رجب ماه هاي حرام محسوب مي شوند.
برچسب: ،
ادامه مطلب